Ochutnali ste už pizzu, ktorej cesto bolo tak chutné, že aj najväčši „nechávači“ okrajov pizze na tanieri podľahli? Chute Talianska, ktoré do Košíc priniesol rodený Talian Guiseppe alias Peppe, si môžeme vychutnať aj my priamo v jeho reštaurácii. V redakcii KOSICEGO.sk sme sa pozhovárali s Peppem, zakladateľom talianskej reštaurácie PEPPE’s a poodhalili aj kúsok z jeho súkromia. Inak, ochutnali ste už pizzu Basilico, ktorá vyhrala anonymnú anketu medzi Košičanmi?
PEPPE’s prináša koncept originálnej talianskej kuchyne spolu s kvalitnými vínami. Ako tento koncept vznikol?
Koncept Peppe’s vznikol ako odpoveď pre ľudí milujúcich Taliansko a hlavne pravú taliansku kuchyňu. V roku 2017 keď sa nám podarilo nájsť priestor, ktorý aj zovňajškom pripomínal Taliansko, vedeli sme, že je to to pravé. Náš malý kútik Talianska v Košiciach. Zo začiatku nášho podnikania v nových priestoroch sme experimentovali s rôznymi variáciami obedového menu, nakoniec sme sa rozhodli zostať iba pri “a la carte” menu a ponúkať výlučne jedlá talianskej kuchyne, teda cestoviny, pizzu a šaláty. Talianska kuchyňa je svieža, zdravá, farebná – aj keď je založená na sacharidoch. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása a hlavne chuť.
Taliani milujú jedlo, stolovanie a spoločne trávený čas. Aj naša reštaurácia je o tom. Nie je to len miesto, kde sa dá rýchlo najesť, ale miesto, kde spoločne stráviť čas. Preto u nás nájdete manželské páry, rodiny s deťmi, (láka aj vonkajšie detské ihrisko), celé rodiny, ale aj skupinky mladých. Pizza je pre všetkých a je to jedlo, o ktoré sa je ľahko podeliť. K tomu kvalitné víno, alebo prosecco a program na skvelý večer je jasný :).
Aký príbeh sa skrýva za šéfkuchárom Peppem?
Už od malička som sa pohyboval v gastre, keďže moji rodičia mali vlastný podnik. Neskôr, už počas školy, som pracoval v rôznych reštauráciach ako čašník, pomocník v kuchyni, pizzaiolo. Mal som tak možnosť získať vzácne skúsenosti. A, áno, aj v mojom prípade platí, že za všetkým hľadaj ženu. Zuzka, moja priateľka brigádovala na Sicílii a za ňou som pricestoval do Košíc. Po rokoch stravených spoločne v Taliansku sme sa rozhodli presťahovať do Košíc, jej rodného mesta. Naša cesta začala postupne. Najprv sme otvorili kaviareň, potom bistro a nakoniec, v roku 2017, reštauráciu, ktorú dnes poznáte pod menom Peppe’s, čo je skrátená verzia môjho mena Giuseppe, hovorovo Peppe.
Čo Košičanom chutí najviac?
Musím povedať, že talianska kuchyňa patrí na Slovensku medzi veľmi obľúbené. U nás vyhráva pizza. V roku 2017 naša reštaurácia vyhrala anonymnú anketu na Refresher.sk o najlešpšiu pizzu v meste, pod taktovkou foodblogera Taste of Kosice. Vtedy vyhrala pizza “Basilico” s pikantnou salámou, ktorá dodnes patrí medzi najobľúbenejšie. Samozrejme, 100 ľudí 100 chutí, takže aj u nás nájdete rôzne pizze, od typicky talianskych, až po inovatívne, menej talianske.
V čom Vás košickí zákazníci najviac prekvapili?
Košičania vnímajú veľmi pozitívne Taliansko, ako aj samotných Talianov. Milujú taliansku hudbu, umenie, pamiatky a v nesposlednom rade jedlo, preto som rád, že som otvoril reštauráciu práve tu. Radi cestujú a na svojich cestách po Taliansku radi ochutnávajú jedlá, po príchode domov nás aj “radi opravia”, že tie a tie cestoviny jedli na dovolenke a chutili inak.
Je to milé, samozrejme treba si uvedomiť, že Taliansko je obrovská krajina a kuchyňa je iná v každom regióne, mení sa takpovediac od dverí k dverám. Neexistuje jeden jednotný recept na cestoviny. Je to ako ten nekonečný príbeh ohľadom Carbonary – so smotanou, bez smotany, so slaninkou, alebo pancettou? Nedá sa povedať, ktorá verzia je “tá správna” , ale ktorá tebe chutí viac. Práve v tom je krása, že kdekoľvek pôjdeš nájdeš niečo chutné, čo si dovtedy nejedol.
Akú najväčšiu špecialitu u Vás môžeme ochutnať?
Určite linguine Marinara. Tým, že pochádzam z ostrova Sicíilia, ryby a morské plody varím najradšej a je to niečo, čo mi na košickej gastroscéne chýbalo. Aj keď bol potrebný určitý čas, aby sa tieto “potvory” dostali medzi obľúbené jedlá košičanov, dnes môžem povedať, že ich naši hostia milujú.
Aké novinky chystáte?
Nedávno sme začali s video receptami, v tom by sme chceli určite pokračovať. A samozrejme chystáme aj nejaké novinky na leto, pôjde hlavne o typické sicílske špeciality. Určite sa máte všetci načo tesiť. Sledujte nás preto aj na našom Facebooku alebo Instagrame a nič Vám neujde.
Video recept - cestoviny "Amatriciana"
PEPPE's talianska reštaurácia, Mäsiarska 8, Košice
Rezervácie a objednávky: 055/728 98 46
Instagram: Peppe’s Košice
Facebook: Peppe’s Košice
Galéria k článku
Zdroj: PEPPE’s pre KOSICEGO.sk