Za necelý rok sa Rafano pizzeria stála vyhľadávaným gastro-zážitkom. Svoje brány otvorila 21. 2. 2023 a za krátky čas si poctivou prácou, špičkovou pizza pecou MARANA a odhodlaním v mori konkurencie vybudovala výbornú povesť. Pizza, ktorú treba ochutnať. Odporúčania sa medzi ľuďmi rýchlo množili a tak sme neváhali osloviť Rafano a popýtať sa spoluzakladateľky Kláry Kisovej niekoľko zvedavých otázok. Ak máte radi netradičné chute alebo si potrpíte na kvalitnom ceste, resp. dáte prednosť klasike, Rafano je pre vás jasnou voľbou. Dobrú chuť a príjemné čítanie.
Pizza Rafano Košice – aké boli začiatky a ako vznikol názov?
Začiatky boli zaujímavé. Pred tým než sme oficiálne otvorili sme mali ochutnávku pízz pre našich blízkych a priateľov. Dostali sme samé pozitívne ohlasy ale to, čo prišlo po oficiálnom otvorení sme naozaj nečakali.
Ľudia veľa krát čakali pred podnikom na to, kým otvoríme. Dennodenne sme mali vypredané. Ohlasy na pizzu sme mali veľmi dobré. Museli sme ale situáciu urýchlene riešiť aby sme sa vyhli nespokojným zákazníkom, ktorí sa k nám kvôli skorému vypredaniu nevedeli dostať. Zo začiatku sme v Rafane pracovali len my traja. Ja (Klára), Matej a Marek. Ale úprimne nedalo sa to takto dlhodobo zvládať. Chceli sme vyhovieť ľudom a teda mať otvorené dlhšie. Nasledovalo hľadanie ďalších ľudí do tímu a navyšovanie kapacity ciest aby sme sa mohli dostať do stavu, kedy bude naše Rafano otvorené fixne každý deň od 11:00 do 22:00.
Pamätám si ako sme sedeli pri stole s perom v ruke a premýšľali nad názvom. Chceli sme niečo originálne, nie dlhé, niečo čo sa ľahko vyslovuje a ľudia si to budú pamätať. Naša pizza s nakladanými reďkovkami a chrenom bola vymyslená ešte pred tým, než sme mali čokoľvek iné. Napadlo mi napísať slovo “chren” do prekladača zo slovenčiny do taliančiny. A názov bol jasný. Rafano.
Za krátky čas ste si vybudovali imidž veľmi kvalitnej pizzerie. Dá sa udržiavať kvalita dlhodobo aj pri tak veľkej konkurencii?
Konkurencia je veľká, ale náš koncept bol od začiatku trochu iný. Kvalita sa dá udržiavať ak na tom vedeniu podniku naozaj záleží a nepoľaví. Preto nepoľavujeme.
Čo podľa vás robíte inak?
Snažíme sa priniesť aj kombinácie, ktoré na pizzi nie sú úplne bežné. Kvalitu surovín a ich čerstvosť máme na prvom mieste. Často sa v gastre stáva, že časom zamenia kvalitné suroviny za lacnejšie. To u nás nehrozí. Záleží nám na tom, aby naši zákazníci u nás prichádzali do kontaktu s príjemným a priateľským personálom. Nedá mi nespomenúť aj špičkovú pec a cesto.
Aké druhy pizze chutia Košičanom najviac?
Ťažko to zaokrúhliť na Košice. Sú ľudia, ktorí milujú klasiku akou je napríklad Margherita a máme zákazníkov, ktorí idú vyslovene po nezvyčajných kombináciách ako je napríklad naša pizza Rafano s reďkovkami a chrenom alebo Ficheto s figami. Myslíme si, že si u nás na svoje príde naozaj každý aj napriek tomu, že sa u nás v ponuke nachádza len 8 druhov pízz.
Ako vznikajú nápady na nové kombinácie resp. kde hľadáte inšpirácie?
Inšpirácia je všade. Niektoré kombinácie sú už vymyslené a fungujú. K niektorým sa dostaneme až časom a niekoľkými pokusmi. Každú novú pizzu, ktorú chceme dať von, dôkladne ochutnávame a rozoberáme.
Čo nového chystáte?
Určite sa môžete tešiť na nové (ako ich my nazývame) “špeciálky”, čiže limitované pizze. V pláne máme samozrejme aj väčšie kroky o ktorých ale ešte nechceme dopredu hovoriť.
RAFANO, Alžbetina 15, 040 01 Staré Mesto, Košice
Rezervácie a objednávky: 0917 179 892
Instagram: RAFANO
Facebook: Rafano
Galéria k článku
Zdroj: RAFANO pre KOSICEGO.sk